torsdag 1 augusti 2019

Södra Kungsleden, en 5-mil

Det är drygt 2 veckor sedan nu men under veckan i Sälenfjällen så hade ju jag och Fredrik planerat ett riktigt långpass. Först var tanken att ta ett lagom antal toppar i närområdet men Fredrik hade en idé om att löpa från Stöten till Njupeskär på Södra Kungsleden då vi kunde bli hämtade där. Den enda invändningen jag hade var risken för att det skulle vara tråkiga stora "motorvägstigar" som Sälenfjällen har ibland.

Sagt och gjort, i niotiden joggade vi iväg, på en jätteliten stig, knappt utmärkt, som resten av stigen. Mina ben (vader) var trötta av intervallerna några dagar tidigare så det gick inte snabbt. Det är i och för sig en bra början på ett långpass, att man löper sakta, inte trötta vader. Men det var en finare stig är jag hoppats på! Vi kom upp på toppen av det första lilla fjället och vände ner för lite skön utförslöpning!

Första toppen!
Nere i dalen väntade några kilometer grusväg innan vi var tillbaka på stigen uppför igen, rätt seglöpt men nu var i på väg uppför i den andra och sista  backen mot fjällplatån som vi skulle hålla oss på upp till Njupeskär. Vi träffade en ung kille som kom löpande från Grövelsjön, han skulle till Sälen på typ två dagar.

Fin tallskog på väg uppför.
Det blev ett fikastopp på väg upp. Sen började vi fundera på att hitta rinnande vatten att fylla på med. Det var rätt soligt, rätt varmt men vinden kylde på ett helt lagom sätt för att ta sig an ett långpass. Vattnet hittade vi efter en bra stund uppe på fjället och sen var det bara att fortsätta, dåligt med mänsklig population dock!
Jobbigt att ta sig upp på fjället.
Vi följde vattnet i en lätt stigning bra länge nu. Stigen var det inte mycket med, vi följde mest vinterledar. Vi kom nog rätt men i dimmigt väder hade det inte varit helt lätt, mycket för att det var rätt flackt och landskapet rätt likartat hela tiden. Man kan tycka att blev lite för lätt löpning men stigen började bli rätt stenig så snabbt gick det inte.

Andra och sista långre stoppet. Två stora muffins var lite mycket men jag hade energi hela vägen.
Sista två milen mot Njupeskär fanns det stugor på vägen så man hade en känsla för hur långt man kommit. Jo Fredrik hade en karta med sig också! Rätt lätt och trevlig löpning förutom stenen på stigarna. Och rätt plötsligt var vi framme, minns att vi fick klättra över ett riktigt stenfält på slutat, bara för att understyka att vi inte skulle glömma inlandsisens jobb en gång i tiden.

Vi kom plötsligt fram till vattenfallet!

Framme!
Fin tur! Lite ovant att löpa så mycket flackt men också kul. Kanske inte skulle göra om just den här turen men att ta några etapper över flera dagar vore fint. 5 mil och 6.45h blev det hela. Kanske på en Kungsled längre norr ut.

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar