måndag 27 maj 2019

Nordvall om synen på norska damskidåkare

Torbjörn Nordvall skriver i Nettavisen om ett märkligt förhållningssätt från norska skidförbundet till tre av deras bästa damåkare. Som vanligt är det svårt att dra slutsatser om enskilda fall men saker och ting faller på plats när man börjar söka gemensamma drag. I det här fallet att NSF verkar anse att damskidåkare behöver styras lite extra.

Jag skrev på ett liknande tema för några år sedan om hur vår tolkning av kvinnliga skidåkare gärna faller tillbaka på att dom måste styras. Är det någon skillnad mellan Norge och Sverige? Jag vet faktiskt inte, konservativa patriarkala mönster sitter djupt i båda ländernas skidkultur om än på olika sätt. Vad som är viktigt är för att förstå hur ojämställdhet funkar måste man se en bredare bild, annars bortförklarar man bara det som enskilda fall.

Så här skrev jag tidigare på min blogg för att tydliggöra kulturen kring att kvinnor inte kan tillåtas bestämma över sig själv:

Sverker Sörlin belyser fenomenet tydligt i sin bok “Kroppens geni” med en episod när en snart 29-årig Marit Björgen valde att styra sin träning mer på egen hand. Åge Skinstad (då chef för längd inom NSF) kände sig tvungen att förklara varför det skulle gå bra.

-Nå har Marit såpass mye erfaring at hun kan foreta egne valg. Denne erfaring har hun mest fra Svein Tore (Samsdal), litt fra Egil (Kristiansen), og dessuten er hun samboer med en verdensmester og olympisk mester”.

Det är ju som Nordvall skriver absurt att Jacobsen hotas med avstängning från internationellt tävlande för att hon vill stå utanför landslaget.

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar