Det blev dom närmaste fjällen i år, lite tråkigt kanske men Sälenfjällen är löpvänliga. Senast i augusti 2007 var jag där med Tony när vi jagade timmar några dagar efter Vasastafetten. Lindvallen var sig likt, lite mera hus och tillrättalagda stigar, ibland sol, ibland ösregn. Som vanligt så hade jag några speciella fokus under dom sex dagarna, motlut och löpning var prioriterat, man kan ju trots allt staka flackt hemma.
Första dagen innebar ett stopp på rullskidbanan i Snöå utanför Dala-Järna. En rullskidbana, och speciellt den här, inbjuder till hårdkörning och således blev det fyra drag på drygt sju minuter. Funkade bra, riktigt bra för att vara skate, kanske cyklingen gett nått ändå. Som vanligt rullade Anna och Jens runt där, fick tips om att åka gamla vägen från Sälen upp till Lindvallen.
Väl i Lindvallen löpte jag i knappa tre timmar på dom ganska flacka fjällen på motsatta sidan av Fjälltoppshotellet, skateintervallerna dödade låren tillräckligt så jag ville inte köra slut på mig under det första löppasset.
Andra dagen började med A3 intensitet uppför tre fjälltoppar under dryga två timmar. Något sliten men bra grundfart i benen, roligast att springa dom branta bitarna men lägst puls där. 40 minuter högintensivt, och fortsatt soligt.
På eftermiddagen provade jag den gamla vägen upp till Lindvallen, man kommer ut strax före rondellen på nya vägen. Otroligt fin och brant backe och diagonalandet fortsatte till toppen och ut på fjället på den asfalterade stigen. Efter lite stakning mot Norge blev det full hand den dagen.
Egentligen var det stakrace i den nyfunna backen och upp till toppen planerat den tredje dagen men ösregn gjorde att skidgång passade bättre. Fick den strålande idén att ta skidgången i form av korta intervaller för att orka trycka på lite mera. Två vändor 60/30 och två vändor 70/20 blev det. Prestationen var väl inte så jättebra men efter en seg start så höll jag mig på respektabla pulsnivåer. Årets första skidgång ledde till trötta vader. Eftermiddagen bestod av skate i aggressiv vind och liknande regnskurar. Dock var jag inte ute och malde och malde för att nå fem timmar, jag försöker tänka mig för.
Den fjärde dagen kände jag mig ganska sliten även i överkroppen (efter att ha hängt på stavarna under skateintervallerna) så långpass fick det bli. Tänkte springa från Fjälltoppshotellet bort till Hundfjället och tillbaka eftersom jag sprang en hel del ovanför Lindvallen med Tony 2007. Upp på Östra Kalven funkade planen men en tät dimma där gjorde att jag kom lite långt till vänster och (efter en brant nergång genom en jättefin boreal skog) stötte på en å som fått del av föregående dygns nederbörd. Hade ingen lust att kyla av mig i den. Fortsatte iställer runt nämnda Kalv och tillbaka mot Fjälltoppshotellet när jag vek av till höger upp på den toppen. Solen var tillbaka och efter en lång runda där uppe (väldigt löpvänlig vegetation) sprang jag nerför Lindvallens backar och stannade klockan på fem timmar och tio minuter. Största delen av löpturen obanat och självklart mycket gång uppför. Såg ingen gris i koppel som 2007 men väl en stor älg. Kände mig ganska pigg dom sista timmarna.
Femte dagen och start på stakracet nere vid älven, gamla vägen upp sedan till Fjälltopp och 2,3 kilometer asfalterad stig. 56 minuter senare var jag ganska nöjd med att jag genomfört lägrets förmodligen sista högintensiva pass. Ganska seg kropp gjorde att jag slöade till lite väl mycket ibland men nöjd med träningen. Under eftermiddagen cyklade jag en runda med döda ben.
Sista dagen så kunde jag ha slängt in lite hård diagonalåkning på rullskidorna, men eftersom jag försöker att inte träna ihjäl mig längre så blev det ett överlångt pass där löpningen blev riktigt seg. Sprang mellan Smågan och Tennäng där jag bytte till rullskidor och stakade till Goppshus.
27 timmar drygt där benen fick jobba hårdast. Resten av augusti blir det lättare träning. För den intellektuella utvecklingen hade jag hjälp av Ernest Gellners bok
Nationalism. Musikaliskt blandat, allt mellan Metallica och Slayer.
//Stefan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar