fredag 11 november 2011

Frågor angående sexuella övergrepp inom friidrotten

Ni har förmodligen alla hyfsad koll på Patrik Sjöbergs berättelse om hur hans tränare Viljo Nousiainen utsatte honom och flera andra ungdomar för sexuella övergrepp. Aftonbladet har en artikel om att en tränare har blivit avstängd av en friidrottsklubb på grund av sexuella övergrepp som ska ha skett mot ungdomar i klubben. Detta leder till några frågor.

Det finns ingen rimlig anledning att tro att dessa problem är av mindre förekomst inom längdskidåkningen än någon annan idrott. Dessvärre är jag inte bekant med några studier angående sexuella övergrepp inom (ungdoms)idrotten men jag ska undersöka saken. Det betyder hur som helst att vi måste samtala om detta inom längdskidåkningen. Det i sin tur leder till att vi har två kompetensproblem att bita i.

Först måste vi uppenbarligen ha en grundläggande kunskap om sexuella övergrepp. Frågan är inte inte bara juridisk i meningen hur lagen tolkas utan handlar mera grundläggande om mellanmänskliga relationer och synen på sexualitet.

Den andra delen handlar om hur vi ska reagera på vad vi ser/hör. Enligt artikeln i Aftonbladet så är en känd friidrottstränade avstängd från sin klubb utifrån en utredning som klubben har gjort. Jag finner det ytterst tveksamt att idrottsklubbar i någon mening ska agera den dömande makten i sådana fall med en process som sannolikt har stora brister i fråga om rättssäkerhet. Vi har tidigare sett diskussioner om att kräva registerutdrag ur belastningsregistret för ungdomstränare. Frågan är vem som har kompetens att bedöma samt inneha en sådan kunskap?

Som det är nu riskerar vi inte bara att vara okunniga om hur problemet ser ut utan även en hetsjakt på barn/ungdomars sexualitet samt misstänkta tränare. Slutligen kan det vara på sin plats att påminna om att sexuella övergrepp/trakasserier inte bra drabbar barn/ungdomar utan även vuxna. Fast då tenderar dom utsatta vara kvinnor. Återkommer framöver om ämnet.

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar