lördag 27 mars 2021

Skidsportens stapplande steg...

 

 Falun Borlänge valde att som arrangör att göra sin del av saken när dom kunde påverka tävlingsdistanserna och ge herrar och damer samma längd vid helgens tävlingar. Bra så och det är något som dom ska ha kredd för, liksom andra föreningar som gör samma jobb lite i det tysta!

 Dessutom verkar landslagsdamerna ha radikaliserats så till den milda grad att dom offentligt kritiserar det absurda att damer ibland åker hälften så långt som herrar. Här är vad dom säger till SvT. Det är bra fler aktiva offentligt reflekterar över detta, kanske har det skett en ändring, kanske har vi bara fått en ny generation damer som har tagit ett steg framåt.

 Precis som Niklas Jonsson säger måste nog frågan drivas av aktiva damer för att komma framåt. Men låt oss för den skull inte glömma vad grundproblemet är. Kortare distanser för damer är en historisk kvarleva från en tid när man tänkte att kvinnor var mycket svagare än herrar och således inte tålde samma utmaning. Självklart fanns det mer exterm misogyni inom idrotten, som att kvinnor var förbjudna att åka Vasaloppet exempelvis. Men där långloppen på detta område gjort upp med sitt förflutna ligger traditionell skidåkning efter.

 Så visst är problemet att någon måste driva frågan. Men med den historiska bakgrunden det har borde inte det ansvaret lämnas över till endast aktiva damer. Det kunde ju lika gärna vara herråkare, eller till och med Niklas Jonsson och SSF!


//Stefan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar