Hittar en bra artikel på Svd om att damer och herrar för det mesta kör olika distanser i längdskidåkningen. Visst finns det relevanta invändningar kring utspridda fält och att inte förändra det dagens åkare är vana med (även om det sistnämnda inte är något Fis har brytt sig speciellt mycket om senaste åren). Men man återkommer ändå till att det är märkligt att vi i dagens skiathlontävlingar hade hälften så lång distans för damer liksom att en 3-mil och en 5-mil ställer lite olika krav på åkarna.
För att lyfta blicken ytterligare så bör vi se till den historiska orsaken att damer idag ofta åker kortare distanser. Och ja, det är samma ideoligiska grund som till att damer länge inte fick åka Vasaloppet. Man (män) ansåg att dom var för svaga! Nu kan man ju i och för sig misstänka att det i fallet med Vasaloppet också handlade om att män inte ville ha damer före sig i resultatlistan?
Så även om man tycker att dagens distanser för damer är passande så vilar skillnaden på en minst sagt historisk tveksam grund. Och en fortsatt skillnad reproducerar nog tyvärr en föreställning om att damer trots allt är lite svagare. Dessutom så bör vi inte minst fundera på vilken signal det skickar till flickor och kvinnor? Nog ska en ung flicka kunna sträva mot att både bli professor och en duktig 5-mils åkare!
Sen har en kompis uppmärksammat mig på att nordisk kombination inte har någon damklass! Om någon (Fis igen) vore vänlig att förklara?
//Stefan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar