tisdag 29 april 2014

Garpenbergsintervaller del 1

Jag har ju cyklat en del i april, både A2 och lite 70/20 pass i A3. Åkte därför upp till Garpenberg efter jobbet i lördags, dags för årets första intervaller i Olshyttebacken. Klättrade tre gånger, åkte en lugn runda och klättrade en avslutande vända.

Det kändes tungt i benen, kanske var det 70/20 passet dagen före, kanske var det för tidigt på året. Körde alla intervaller på ganska precis 7 minuter så helt tokigt var det inte. Dock, låg puls och riktigt stumma ben på sista. Det blir väl ett nytt pass där om någon vecka, hoppas på lite snabbare och bättre känsla då.

//Stefan

söndag 27 april 2014

Sven-Eric Liedman om Pikkety, konflikten mellan arbete och kapital samt Bill Gates politiska kamp

Sven-Eric Liedman, som jag ibland undrar om han är Sveriges enda idéhistoriker, skriver i DN om den franske ekonomen Thomas Pikettys bok "Kapitalet i det 21 århundradet. Tydligen så är analyser av konflikten mellan arbete och kapital inne nu. Den växande ojämlikheten står i fokus. Bill Gates får också sina fiskar varma för sin politiska kamp för en mer konkurrensinriktad skola i USA. Ett nöja att läsa.

Katrin Kielos skriver en  recension av Pikettys bok i DN.

//Stefan

Träningsåret 2013 - 2014

Dags för lite siffror som summerar perioden från första maj 2013 till sista april 2014. Det är visserligen några dagar kvar men dom bjuder inte på något mer än möjligtvis ett löppass och lite styrka. Så här har det sett ut:

728 timmar total träning

Väldigt lite spänst
44 timmar styrka
138 timmar cykel
163 timmar löpning/skidgång

380 timmar skidor/rullskidor
194 timmar är ren stakning
97 timmar skate
Resterande klassiskt

Konditionsträningen består av 13% i A3 zon (där ingår tävlingar också) samt 5% i A2 zon.

Vad betyder då detta? Att jag tränar mycket grenspecifikt, jag räknar egentligen också löpning i motlut och lika så klättring på cykel som grenspecifikt. Som långloppsåkare försöker jag träna överkroppen varje dag. Eftersom jag har många styrkepass på 30 till 45 minuter så lyckas jag bra med det, det är egentligen bara dagar med långa löppass/cykelpass som överkroppen vilar. Känner dock att jag tar igen det med råge när jag hugger ved på våren.

Andelen högintensiv träning är låg även om man ibland känner att man slänger in en massa A2 pass i onödan.

Tittar jag i träningsdagboken så ser jag att:

Cyklar gör jag egentligen bara från april till augusti.

Löper gör jag hela året. Lite mindre på våren nu för tiden. Mycket under sommaren och relativt mycket under hösten. I november och december kan det bli en del löpning ett år som detta med frånvarande snö. Under vintern är det annars ett kort pass i veckan som återhämtning.

Ett kort uppehåll i stakningen har jag under delar av april och början av maj.

Skate tränar jag lite under sommaren och hösten. Ganska mycket under början av vintern. Nästan inte alls under januari till mitten av mars. Mera i slutet av vintern om det finns snö.

Skidor tränar jag så länge det finns snö, prioriterar det. Hur mycket träning det blir i april styr jag efter snötillgång och hut mycket jag tränat tidigare under säsongen. Om det behövs så håller jag igen under maj också.

Finns mycket mer att skriva men nu ska jag ut i solen. Återkommer eventuellt i ämnet senare.

//Stefan



tisdag 22 april 2014

Den nödvändiga vilan

Jag kämpar vidare med att inte träna. Ibland tänker jag att det är tur att jag inte bor där det finns mera snö, typ fjällen, då skulle det bli en väldig massa skating så här på vårkanten. Skating är ju nästan förbjudet för oss långloppsåkare nu för tiden. Att ställa sig på skidorna i början av november och köra till mitten av april passar mig för övrigt utmärkt. Barmarksträning är också kul!

April ska ju vara min vilomånad, om det blir någon tävling i början så må det väl vara hänt. Vilomånad betyder 3-4 konditionspass i veckan, ibland mindre. Lite extra styrketräning för att ta igen det man inte gjort på slutet av tävlingssäsongen. Och så alternativ träning i form av cykel. I år så innehåller april ovanligt många fartpass. A2 eller stegringsdistans (där sista biten går i A3) har det blivit på alla löppass. Det är väl ett fåfängt försök att lära mina ben att bli mera kenyanska. På cykeln har jag kört några vändor A2 till jobbet samt ett pass med 30 minuter 70/20. Om det är så mycket vila över det här vet jag inte, men det är i alla fall bra för löp och cykelformen framöver och det finns inte så många andra tider på året som jag har tid över att lägga en bra grund för löp och cykelformen.

Maj är ju också en vilomånad för mig, i alla fall mentalt trots en mer normal träningsdos. Några cykelrace för skojs skull och några fler timmar i sadeln. 24 maj är dock allvaret tillbaka igen då Vålarullen går av stapeln. Något hårt stakpass innan dess ska jag nog hinna med. Nu gäller det bara att motstå suget att ge sig ut i skogen och löpa tre-fyra timmar.

//Stefan

fredag 18 april 2014

Avslut på skidsäsongen...

...Tror jag. Tränade måndag, tisdag, onsdag i Grönklitts fina spår. Uppe tidigt på morgonen och skidade i 3-4 timmar. Snabb grov snö som gick lätt och mestadels sol. Två långa skatepass blev det, det känns i låren nu. Skönt att bara åka och inte ta hänsyn till att vara i form för någon tävling. Ändå blev det ett intervallpass i form av stakning med Kraftstaven, ett test för att se hur den funkar. Jag är osäker på om jag kom fram till något resultat annat än att den nog avlastar armarna lite samt belastar ryggen mer. Om det är bra eller inte återstår att se.

Nu lär det inte bli mera skidåkning den här vintern utan tillbaka till cykling, löpning och styrketräning. Ska försöka ta några extra vilodagar i maj nu när det blev ett extra träningsläger.

//Stefan

tisdag 8 april 2014

En speciell form av demokrati

När anställda på arbetsplatser protesterar mot Jimmie Åkessons besök och dom idéer han står för så blir sverigedemokraternas svar detta. Carina Herrstedt, ordförande i kvinnoförbundet i Sydsvenskan om att offentligt anställda borde lämna sina politiska åsikter hemma:

Anställda som inte klarar av detta väldigt enkla förhållningssätt borde helt enkelt tvingas se sig om efter ett annat jobb så att vi alla kan känna oss trygga med den hjälp och den vård vi förväntas få om olyckan är framme.

 Hon diskuterar vidare på sin blogg att dom därmed:

1. Inte respekterar demokratin.
2. Inte respekterar allas lika värde.
3. Visar förakt mot personer för att dom är av en annan politisk åsikt.

Därav följer:

Att sverigedemokrater kanske inte får den vård eller det skydd dom behöver.

Är det nu läge för mig att vara ironisk från mina intellektuellt höga hästar? Lockande, men låt oss istället se på sverigademokraternas tankevärld. Deras bärande tes tycks vara som följande:

Den som säger emot oss är: 1. Mot demokrati 2. Mot allas lika värde 3. Föraktar oss 4. Och vill förmodligen skada oss.

Plötsligt blir deras behov av att försvara sig logiskt


I Sydsvenskans intervju med kvinnoförbundsordförande Herrstedt avslutar hon med att säga:

 "Jag tycker att man är olämplig för att ha ett sånt jobb om man inte kan acceptera att folk har olika åsikter"

Vi får utgå från att det inte är ironiskt. Men det är en logisk följd av deras bärande tes, det måste man medge. Synen på demokrati är dock inte hämtad ur skolböckerna.

//Stefan



måndag 7 april 2014

Tränings 5-mil

I lördags var det så dags för mig och Fredrik att köra säsongen avslutande skate 5-mil, en fin tradition som vi började med förra året. I år blev Falun platsen och det blev kanske inte riktigt 5-mil och kanske inte sånt jättehårt tempo men trött blev i alla fall jag. Efter en kort uppvärmning då jag inte alls vill köra fort så plockade vi upp Niclas och skatade iväg i god fart. Och jag fortsatte att dra, ganska hårt uppför, lite lättade på flacken, och efter knappt två timmar gav Niclas upp. Mina ben var ganska stumma då men med Fredrik i släptåg körde vi slingan med mördarbacken tre gånger till, sen var det liksom stopp. Fina spår var det men nu tog det även stopp i snön och skidorna var svarta under...

Ytterligare ett fint pass och roligt att köra något annorlunda. Träningen fortsätter nu med lite löpning, cykel och styrka.

//Stefan

tisdag 1 april 2014

Grunge is not dead!

Ika Johannesson tecknar grungens historia i DN. Ett fint porträtt och en nostalgitripp för oss som berördes då. För er äldre och yngre en nyttig historielektion och en hel rad band att kolla upp.

Här är en av dom bästa intervjuerna med Nirvana från Stockholm 1992.


Mudhoney Touch Me I'm Sick


Hole Pretty On The Inside

//Stefan