måndag 21 december 2015

Graviditet och elitidrott

Dagens viktiga inlägg i den idrottsliga jämställdhetsdebatten står Maria Rydqvist för på DN Åsikt. Om svårigheterna för kvinnliga idrottare att få barn under karriären. Följande sammanfattar bra:

Som idrottande kvinna står många inför ett svårt val: att bli förälder och sluta idrotta eller att vänta med familjebildandet tills idrottskarriären är över.
Idrottsrörelsen ligger ljusår efter arbetslivets trygghetsvillkor. I dag finns inte någon idrott där kvinnor ges samma förutsättningar som i vanliga yrkeslivet när de blir gravida.

Idrottsrörelsen saknar strukturer för att kvinnor ska kunna få barn och vara borta en period under den kanske mest gynnsamma delen av idrottskarriären. Kvinnor som blir gravida hamnar i stället i ett undantagstillstånd som idrottsrörelsen på många håll inte hunnit anpassa sig till, eller ens funderat över.
Män vill också bli föräldrar, och för att de ska bli det måste kvinnor bli gravida. Frågan är om det då bara är kvinnorna själva som ska ta konsekvenserna av denna situation eller om det är båda parter.

Sammanfattningsvis, idrotten ligger lite efter! Konstaterar även att Emil Jönsson blivit jämställdhetsaktivist, det behöver skidåkningen men fram för allt är det en fråga där män också måste ta ansvar! Det kan ju underlätta deras familjebildande.

//Stefan

4 kommentarer:

  1. Vad planerar Du som man att göra åt detta faktum ??
    Giv oss okunniga vägledning ??

    SvaraRadera
  2. Tja, vara föräldraledig någon gång kanske. Nu tror jag inte att varken du eller så många andra är så okunniga men om vi tittar till idrottsrörelsen så måste vi organisera vår landslagsverksamhet (för att ta toppnivån) på ett sådant sätt så att en graviditet inte innebär en uteslutning från verksamheten. Dessutom måste det gå att kombinera föräldraskap med att vara landslagsaktiv.

    Det första kräver naturligtvis att resurser går till en (kvinnlig)åkare som kanske inte kommer att tävla under en säsong, resurser som kunde gå till en åkare som man inte vet kommer att vara borta från tävlingar ett tag.

    För det andra så måste naturligtvis landslagsverksamheten anpassas till att det finns småbarnsföräldrar i den. Här är ju landslaget att betrakta som en arbetsgivare (även för tränare) så det är väl mer en arbetsmarknadsrättslig fråga.

    Den moralfilosofiska grunden till att detta måste ändras är ju att kvinnors graviditer är en förutsättning för att även män ska kunna få barn. Som det är nu så är ju systemet riggat till kvinnors nackdel.

    Sen finns det en massa gränsdragningsproblem samt sponsorers bedömning av åkares sponsorvärde. men man kan inte ta alla frågor på en gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår fortfarande inte riktigt frågeställningen och fokuset mot skidåkningen...
      Det ekonomiska regleras givetvis som för alla andra människor i samhället via Försäkringskassan och sjuk-/föräldraförsäkring etc.
      Tycker man inte ovanstående ger tillräcklig kompensation finns ju alltid möjligheten till egna privata inkomstförsäkringar etc.
      Sedan känns det väldigt underligt om idrotten skulle lämna, den i viss mån, totala rättvisan att enbart belöna prestation i form av laguttagningar, prispengar etc.
      Ska idrotten börja ägna sig åt diverse medicinska bedömningar etc ??
      "Hon hade nog vunnit om hon inte var gravid", "han hade nog vunnit om han inte hade ett avslitet korsband", "hon hade nog vunnit med bättre medfödd syreupptagning etc"....
      Förstår inte hur "systemet" ska kunna ändra på det fysiska faktum att det är kvinnor som blir gravida ??
      Gör man detta till en kvinna-manfråga kan man ju vända på steken och undra om rättvisan i att Du som tjej får prispengar etc när Du är 5% efter damsegrarinnan medan Du inte får ett öre som kille med samma marginal till herrsegraren eftersom konkurrensen är så mycket tuffare... (då dessutom med antagandet att damsegrarinnan är relativt lika bra som herrsegraren.....)

      Radera
  3. Tillykke Gabriana. Jeg fik diagnosen PCOS og troede aldrig, at jeg kunne få et barn, før jeg mødte Dr. Obodo. Jeg er i øjeblikket 5 måneder gravid med tvillinger. IVF var ikke en mulighed for os på grund af de involverede omkostninger, så jeg søgte efter et alternativ. Det var da jeg læste om hans fertilitetsformularer og besluttede at prøve det.

    alle sammen, hvis I har fertilitetsproblemer, vil jeg bestemt anbefale at kontakte Dr. Obodo via Templeofanswer@hotmail . co . uk eller whatsapp 234 8155 425481. han var det mirakel, min mand og jeg ledte efter.

    SvaraRadera