måndag 18 april 2011

Kommentar till det finska valet

Finland som har ungefär 2 invandrare (tror det är Magnus Betnérs ord) har haft riksdagsval med framgång för det, bla, invadrarfientliga sannfinländarna. Dom vill som så många andra europeiska partier begränsa invandringen till i detta fall Finland. Men jag tycker att det fattas något? Varför vill dom inte begränsa utvandringen? Tror dom att det är kul för omvärlden att översvämmas av dom finländska horderna?

För att vara lite allvarligare, alla stater, nationer behöver samlande idéer att byggas kring, något en stor majoritet kan vara lite överens om. Således behöver vi något som vi uppfattar som finländskt eller svenskt för den delen. Att söka sig bakåt i historien för att skapa nuet är dom en ofta avancerad form av självbedrägeri. Vad är det för sant Finland som sannfinländarna söker då? Är det det Finland som var en del av det svensk riket, eller det ryska riket? Är det det Finland som nått verklig självständighet efter första världskriget? Säkert är dagens Finland det bästa Finland vi sett, speciellt i jämförelse med dom tre tidigare exemplen jag gett. Kanske man borde bygga vidare på det?

För övrigt anser jag att vi bör vara fria att söka skydd eller nya möjligheter var helst och när helst vi behöver det, en idé värd att samlas kring. Misstänker dock att alla inte är överens med mig.

//Stefan...

...som lyssnar på Rammstein

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar