tisdag 11 februari 2014

Att gratulera sin egen fiende?

För några år sedan röstade Schweiz om att förbjuda minareter. Det fanns tydligen fyra stycken i landet då och oavsett om dom överskuggade Alperna eller ej så tyckte 57 procent av dom röstande att det åtminstone inte skulle bli fler än fyra. Det historiskt okloka att hetsa mot religiösa minoriteter tycktes inte heller bekymra dom 57 procenten.

Nu är schweizarna igång igen och har med har med knapp majoritet röstat för att begränsa invandringen/fri rörlighet från EU. Problemet tycks bland annat vara att det kommer arbetskraft från dom lokala grannländerna. Alltså länder som ligger inom samma kulturella och språkliga sfär Schweiz består av. Vilket för övrigt är fyra till antalet (min favorit är den franska vilket har att göra med skillnader mellan den franskspråkiga kulturella sfären och dito tyska, bara ett påpekande, inget av vikt för den här diskussionen).

Nu tar vi ett steg till det teoretiska planet. Vad erbjuder rasism, och vissa varianter nationalism? Den enklaste förklaringen är att den ger en person möjligheten att känna (och hävda) att hens egen befolkningsgrupp är lite bättre än andras och att den åtminstone inom ett visst avgränsat territorium (land, nation) bör ha priviligerade rättigteter framför andra grupper. befolkningsgruppen kan sedan definieras utifrån en massa olika saker som utseende (ras), religion, kultur osv. Men allt den erbjuder oss är att vi är bättre och möjligtvis ska få det lite bättre på någon annans bekostnad. Uppenbarligen så utgör den tanken en stor lockelse fortfarande

Vad hände då? Marine Le Pen, ledare för det franska högerextrema partiet Front National gratulerar schweizarna för deras klarsynthet. Alltså ledaren för ett parti som tycker att fransmännen är lite bättre än andra (i alla fall så länge dom håller sig i Frankrike) gratulerar Schweiziska folkpartiets (SVP) försök att kasta ut fransoserna?

Det hela påminner om när Jimmy Åkesson gratulerade Sannfinländarnas framgång i senaste valet i Finland. Det enda partiet i världen som är emot svenskar! Må så vara att dom mest är mot sverigefinländare, som bor i Finland, men ändå?

Dom främlingsfientliga partierna försöker ju lite då och då sammarbeta över gränserna och kanske är något pågång i EU-parlamentet igen, om det inte går som förra gången då. Då bröts försöken till samarbete när en representant för italienska Lega Nord hävdade att alla rumäner var romer, och det ville ju inte den högerextrema rörelsen i Rumänien gå med på. Svårt det här med samarbeten.

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar