måndag 1 september 2014

Extremhögerns syn på oss andra

Daniel Poohl skriver på Expo om extremhögerns världsbild. Anhängarna till nazistiska Svenskarnas parti är ute efter att mörda sina motståndare. Företrädare för fascistiska Sverigedemokraterna ringer polisen när journalister ställer frågor.

Poohl skriver intressant om grunden till detta beteende.

Extremhögern, Sverigedemokraterna och framför allt en del av dess sympatisörer, inräknade, tycker sig slå ur underläge. Sverige anses styrt en av pk-elit. Nationalisterna är vår tids dissidenter som via en finjusterad censurapparat förpassas till marginalen.
Det som är en naturlig del av demokratins spelregler (bortsett från de hot och det våld som även drabbar extremhögern) förvandlas i deras värld till en åsiktsdiktaturens repression.

Därför kan man slå tillbaka. Därför kan man hata och hota. För att de förtjänar det och för att man anser sig ha den moraliska rätten. 


Det går, som Poohl skriver, inte att ha ett demokratiskt samtal på dom premisserna. Kritik betyder för dom högerextrema att man försöker tysta dom. Att föra diskussionen beväpnad med järnrör blir helt logiskt, det är självförsvar från deras sida. Att debattera med dessa grupper blir tämligen meningslöst eftersom svaret från Sverigedemokraterna alltid blir att "minska invandringen", samtidigt blir svaret från deras anhängare att du ska dö.

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar