torsdag 10 juli 2014

Att betrakta sin granne som mindre värd

Israel bombar Gaza igen och kanske har redan 70 människor mist livet. Tredje gången på 6 år. Vad är det som gör att Israel anser sig ha rätt att döda palestiner?

I DN skriver Gideon Levy, israelisk journalist, om att den israeliska staten kanske inte har någon anledning att söka en rättvis fred:

"Lägg till repression och hemlighetsmakeri och du har en annan förklaring till avvisningspolitiken: Varför skulle någon sträva efter fred så länge livet i Israel är gott och så länge lugn råder? Det enda sättet den belägrade Gazaremsan kan påminna om sin existens är genom att avfyra raketer, och Västbanken hamnar bara på dagordningen när blod spills. På samma sätt beaktas det internationella samfundet endast när det försöker införa bojkotter och sanktioner, vilket i sin tur omedelbart genererar kampanjer med offerretorik och trubbiga – ibland även stötande – historiska anklagelser.

Detta är alltså den dystra bilden. Inte en strimma av hopp. Förändringen kommer inte att ske av sig själv, inifrån det israeliska samhället, så länge samhället fortsätter att bete sig som det gör. Palestinierna har gjort flera misstag, men deras misstag är marginella. På ett grundläggande plan är rättvisan på deras sida, medan Israel står för avvisningspolitiken. Israelerna vill ha ockupation, inte fred.

Jag hoppas bara att jag har fel."

Egentligen är det ganska enkelt. Så länge inte Israel anser att palestinerna samma rätt att likt israeler med flygbombningar döda misshagliga personer så anser inte heller Israel att palesitinerna har samma människovärde.

Den filosofiskt mer intressanta och aktuella frågan berör vem som har rätt att bruka våld. Speciellt i vår tid där det tävlas i att ta avstånd från våldsanvändning.

//Stefan

1 kommentar:

  1. Intressant att Du stödjer Palestinas terrororganisation...... men det har väl alltid kvasiintellektuell skrivbordsvänster gjort....

    SvaraRadera