torsdag 17 augusti 2017

SCF beredda att dumpa OS-mästarinnan från VM!

Som utomstående (från en annan idrott) så måste jag säga att det är anmärkningsvärt att Svenska Cykelförbundet är beredda att stänga av ett antal aktiva från kommande VM, speciellt när en av dom är den regerande OS-mästarinnan Jenny Rissveds! Om det bara är en fråga om sponsorkontrakt eller en större förtroendefråga mellan dom aktiva och förbundet får andra svara på, men. Enligt vad Emil Lindgren skriver så verkar ju SCF ha skött sponsorkontrakten tämligen inkompetent men det är ju en sak som går att lösa.

Det betydligt mer skrämmande är det bristande förtroende Jenny Rissveds utrycker https://www.facebook.com/jennyrissveds/photos/a.276917695802181.1073741829.270936653066952/863772287116716/?type=3&theater. Även om det är en allmänt hållen kritik så kräver det mycket innan en aktiv riktar den offentligt mot sitt förbund. Man får väl säga att SCF har en märkligt attityd mot sin största stjärna. Om SCF har någon/några som tar upp genusfrågor inom sin organisation vet jag inte men med tanke på hur underordnade kvinnor är (fortfrande) inom cykelsporten så är frågan alltid relevant även om svaret kan variera. Men hade man varit beredd att stänga av en manlig OS-mästare?

En till det här fallet direkt relaterad fråga som är väldigt intressant idrottspsykologiskt är att som idrottare nå toppen väldigt tidigt, i form av ett OS-guld som Rissveds, är inte helt lätt att gå vidare från i karriären. Visst är det ett lyxproblem jämfört med inbördeskriget i Syrien men ändå värt att ta på allvar. Speciellt i individuella idrotter kräver det kunskap hos förbunden om hur belastningen blir på den individuella idrottaren. Egentligen är det väl den här saken som skapar mest frågor kring hur SCF behandlar Rissveds nu.

//Stefan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar