onsdag 11 maj 2016

Herrar - Damer 14-8

Det är ju vår och det betyder för oss längdskidåkare att vi beslutar oss för hur vi ska göra inför nästa säsong. För vissa kanske det inte blir en till säsong medan andra inte vet vad dom ska göra. Fördelen med att vara en medelgod åkare är ju att man inte behöver bekymra sig om laguttagningar och diverse team. Däremot är det intressant att diskutera sakernas tillstånd i vår sport. Som norska landslagsuttagningar.

Hur det är med genusperspektiven inom norsk längdskidåkning vet jag inte men efter en artikel i Aftenposten börjar man ju fundera? Eller snarare, jag funderad med en kompis tidigare idag. Fakta tycks vara att 14 herrar är uttagna till det norska A-laget medan det bara är 8 damer. Orsaken tycks vara att det inte finns ett rent sprintlag på damsidan. NSF hävdar att det är resultaten som styr, det finns helt enkelt inte tillräckligt med bra damer. Hört det tidigare? Precis, långloppsteamen!

Nu kollade vi lite FIS-punkter och ranking (säger naturligtvis inte allt) och jämförde norska damer och herrar (genusanalyser börjar ofta med att räkna) och vi tyckte i alla fall inte att det var så självklart. Vad som är rätt och riktigt vet jag inte i det här fallet men siffrorna indikerar ju ett problem. Vad som är upplyftande i historien är att Mari Eide, Marthe Kristoffersen och Kari Vikhagen Gjeitnes tar sitt ansvar och lyfter frågan vilket inte är helt lätt som aktiv. Så all heder åt dom! Jag är nu lite nyfiken på vad Langrenn.com tar för ansvar, för frågan är väl värd att diskutera?

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar