onsdag 19 oktober 2011

Deltagarantal på DM under 00-talet

Jag ställde en fråga till vår grå eminens, Bertil Jansson, månkarboskidprofil, om han kunde redogöra för om deltagarantalet bland seniorerna på DM har förändrats. Tanken var väl att det borde ha minskat. Bertil svarar på sin blogg i den utsträckningen han har resultatlistor, vilket är större delen av 00-talet.

Vissa intressanta saker ser vi, bitvis också vad vi redan visste.

Det är, framför allt bland damerna, väldigt få aktiva det handlar om. Några enstaka damer, 10-15 herrar (något flera på långloppen)

5-milen ökar antalet herråkare betydligt, damernas 3-mil (som i och för sig inte är ett långlopp) har inte den effekten. Helt i linje med att herråkare ser långloppen som en alternativ karriär till traditionella distanser.

Således borde långloppsintresset kunna spilla över traditionella distanser, i större utsträckning än nuvarande. På damsidan är det snarare ett långloppsintresse, en alternativ karriär till SM och SvCup, vi behöver för att få flera aktiva damer. Förmodligen skulle det hjälpa om damerna fick ett långlopp i stället för en 3-mil.

Positivt är ändå att trots låga deltagarantal så verkar dom inte falla under 00-talet. Skidverksamheten i Uppland har en förmåga att ersätta dom seniorer som slutar.

Slutligen, tack för statistiken Bertil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar