lördag 10 mars 2012

Varför sociologi?

Angående din fråga Linnéa.

Ja, dags att lämna in ansökningar ja.

Tja, man studerar inte sociologi för att få jobb (egentligen kan man bara jobba med sociologi på ett universitet eftersom det är en vetenskaplig diciplin, dock kan en sociolog jobba med en massa saker).

Man får väldigt lite förståelse för vad man studerar (lite beroende på sin klassbakgrund) från omgivningen. Ofta refererar omgivningen till "sunt förnuft" när man försöker förklara sociala samband med hjälp av det man lärt sig. Alternativt får man höra att "så är det inte" därför att "så är det inte för mig".

Det kommer också att ta minst en A och B-kurs (lite beroende på din klassbakgrund) innan du riktigt får något grepp om dina kunskaper och hur du kan analysera samhället med dom.

Med det skrivet, så tänkte jag låna några ord från Zygmunt Baumans bok Att tänka sociologiskt (1990) angående vad sociologins huvudfråga är. Vad har det för betydelse att människor i allt de gör eller kan tänkas göra är beroende av andra människor; vad har det för betydelse att de alltid lever (och inte kan annat än att leva) tillsammans med, i kommunikation med, i ett utbyte med, i konkurrens med, i sammarbete med andra människor. (s15)

Sociologi handlar alltså om relationer mellan individer och dom institutioner (tex skolsystem, könsroller, idrottsklubbar) som vi skapar. Det var i alla fall den bästa diciplin jag hittade för att förstå samhället. Läs Baumans bok, den är smart men inbjudande.

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar