onsdag 23 mars 2016

Vad gör det med vår syn på varandra?

Vi tar det får början. Flyktingsmugglare kan tjäna pengar på människor som vill ta sig till Europa PÅ GRUND AV att det finns väldigt få lagliga vägar in. Detta beror i sin tur på att vi EGENTLIGEN inte vill att flyktingar ska komma hit, i alla fall inte så många. Sen är det vissa länder som Sverige och Tyskland som försöker göra något bra, ibland...

Så vi lever med en mix av humanistiska och rasistiska drag på en ytterst schizofren kontinent. Inget nytt där!

En sak jag minns mest av 90-talets djurrättsrörelse och reaktioner på veganmat var att vissa på fullt allvar trodde att om man brydde sig om djur så kunde man inte bry sig om människor samtidigt. Ungefär på samma nivå som när ett litet barn får ett syskon och blir rädd att föräldrarna inte tycker om hen längre. Som att det skulle finnas en begränsad mängd kärlek.

Samma logik tycks ligga bakom mångas inställning till dagens flyktingar. I Danmark tar man det ett steg längre och gör lagstiftning av det. Ett danskat par har nu blivit dömda för att ha hjälpt en syrisk familj med två små barn. Från Hufvudstadsbladet:

"Lisbeth Zornig Andersen befann sig nära gränsorten Rødby för att hålla ett föredrag. Hon träffade en syrisk familj på sex personer inklusive två barn, det yngsta fem år.

– De var hungriga, törstiga, hade rest med gummibåt och var så nära sina familjemedlemmar som redan fanns i Sverige, beskriver hon.

Zornig Andersen ringde sin man, som kontaktade polisen som inte kunde svara på frågan om det är olagligt eller inte att ge skjuts åt familjen. Minst tre poliser såg, enligt henne, när hon plockade upp dem. En av dem svarade nej på hennes fråga om de tänker hindra henne.

Så hon körde familjen till hemmet i Köpenhamnsområdet där mannen, Mikael Rauno Lindholm, bjöd på bullar och kaffe. Sedan skjutsade han dem till Kastrup där han köpte biljetter och den syriska familjen tog tåget över Öresund till Sverige.

För det här har de dömts till böter på 45 000 kronor, eller drygt 6 000 euro."

Så vad gör det här med synen på våra medmänniskor? När kampanjer förs mot ensamkommande flyktingbarn. Snart blir det väldigt lätt att inte bry sig om den som inte är flykting också...

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar