måndag 27 mars 2017

Märkligt tyst i längdskidsverige

Efter att Maria publicerat sin historia från en säsong där hon blivit väldigt illa behandlat av så väl förbundskaptenen som damtränaren Ole Morten Iversen så har självklart både allmänhet som media varit mycket intresserade. Vad som dock slår mig är tystnaden inom längdskidsverige! Självklart förstår jag att andra landslagsåkare, eller aspirerande, inte kan säga något offentligt, särskilt damer. Speciellt efter hur Maria har behandlats, en behandling som med vetenskapligt språk skulle beskrivas som en disiplineringsprocess, självklart inte bara riktad till Maria utan lika mycket övriga åkare!

Men alla andra, ingen som vågar säga något! Det är högst märkligt men säger också något om vår idrott, och det är inte ett bra tecken. Jag ställde fråga till en kunnig bekant tidigare i vinter, finns det någon aktiv som kan kritisera landslagsledningen i Sverige? Någon som har den positionen. I Norge finns ju Northug. Visst, inte är han alltid så genomtänkt och välformulerad men han vågar i alla fall.

Kanske Johan Olsson i Sverige, kanske inte?

Men att ingen nu offentligt ställer frågor finner jag märkligt? Är det så känsligt att kritisera landslagsledningen, är längdskidsverige så litet att ingen vågar stöta sig med ledningen? Så vilka kan då yttra sig? Kanske bara Wassberg och Svan som återstår? Sorgligt men sant?

Svaret från landslagets ledning är för övrigt det samma som under hela den här processen, från Svt Sport:

Vilken vikt fäster ni vid den kritik som riktats?
– Ingenting, egentligen, över huvud taget. Ingenting vi tar åt oss, säger Sares.
– Det här är en individuell sport, där man lever och bor ihop – som ett lag. Och man måste underställa sig de regler som man har i gruppen. Maria har inte klarat av att underställa sig det.

Dom är helt enkelt av uppfattningen att dom agerat riktigt. Igen, sorgligt men deras uppfattning. Självklart har varken Sares eller förbundskaptenen någon intention att ändra på något som dom inte blir tvingade till, det är så det fungerar. Det är helt enkelt upp till oss andra.

Återigen, mina erfarenheter från denna process kommer att inom en snar framtid dyka upp på den här bloggen, lovar att det blir intressant läsning. Men vad som verkligen ligger bakom deras behandligt av Maria vet jag ärligt talat inte, det kan ju inte vara så enkelt män med makt blev rädda för och arga på en kvinna som ifrågasatt den rådande strukturen? För enligt Sares har ju detta inget men jämställdhet att göra...

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar