torsdag 12 april 2012

Been there, done that

Det främlingsfientliga partiet sannfinländarna vill märka minoriteter (alternativt utlänningar) som befinner sig i Finland. Det hela är väldigt roligt om det inte vore för att man redan testade det i Tyskland på 1900-talet. Men, det ger oss en intressant inblick i högerextrema människors världsbild.

Om varje utlänning blir tvungen att ha ett märke om sin etniska bakgrund, skulle polisen redan vid första ögonkastet se att "där är en muslim från Somalia" eller "där är en tiggare från Rumänien.


Man kunde ha olika märken beroende på folks bakgrund. Muslimer kunde ha ett märke med en halvmåne och ryssar kunde bära hammaren och skäran. Också finlandssvenskar och sexuella minoriteter tvingas bära märken på ärmen. Sexuella minoriteter kunde bära en regnbågssymbol.

Det är oklart om deras uppfattning är att alla muslimer bor i ett land och om det landet möjligtvis heter Somalia, tydligare är det att alla från Rumänien är tiggare. Sannolikt menar dom att alla ryssar är bolsjeviker. Det sista förslaget syftar väl till att underlätta för sannfinländarnas åsiktsfränder att knacka bög medan behovet att särskilja finlandssvenskar från övriga finländare knappast kan tilltala gemene person i Finland med tanke på minnet från det finska inbördeskriget. Fin värdegrund hos sannfinländarna, alla ska INTE med.

Bonus: EU-parlamentet har ett antal partigrupper där exempelvis konservativa partier samarbetar i en grupp. För några år sedan när EU fick ett antal nya medlemmar försökte dom högerextrema partierna skapa en gemensam partigrupp, det gick sådär. Det hela föll samman något när en italiensk representant hävdade att rumänerna var zigenare. På något sätt så tycks rumänerna förlora hela tiden?

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar