lördag 21 april 2012

Breivik och samtiden

Bra artikel i Foreign Policy om det politiska klimat som Breivik verkar i. Problemet är inte att islamism kritiseras, problemet är inte heller att den själva religiösa idén islam kritiseras. Problemet är Europas kollektiva besatthet av att islam och muslimer är ett problem sin själva existens och närvaro i Europa.

Det är för övrigt inte helt enkelt att klumpa ihop en grupp människor som muslimer, ett ord som har kommit att beskriva människor från en viss del av världen (Nordafrika, Arabiska halvön, Iran/Pakistan, Turkiet, Kaukasus osv.) oavsett hurvida dom är religiösa eller inte. Breivik och hans gelikar tar det hela ett steg längre, man ser människor från dessa delar av världen som inte bara eviga muslimer utan med ett syfte att ta över Europa från någon slags kristen kultur. Något att tänka på nästa gång en grupp människor beskrivs som muslimer, trots allt, jag blir inte speciellt glad dom få gånger någon försöker beskriva mig som kristen.

Att i dagen politiska klimat som norska Taake skriva en textrad som "åt helvete med Muhammed och muhammedanerna" är inte speciellt smart. En rimligare respons på religion har Slayer.




//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar