onsdag 1 februari 2012

Fall Ungarn

Jag är osäker på hur intresserade ni är av ungersk inrikespolitik, MEN eftersom fascismen är på frammarsch lite här och där i Europa så är väl det minsta jag kan göra att puffa för några DN-artiklar? Den första om hur det högerextrema partiet Jobbik erövrade den ungerska opinionen. Vägen ner i det rasistiska träsket tycks i Ungern gå via hatet mot Romer. Intressant är att det tycks även i Ungern finnas ett tabu mot antisemitism (till följd av vad som hände i Europa för drygt 65 år sedan) även om judarna nu är på väg att åka med av bara farten.

Nästa artikel visar hur extremhögern sedan tar i tur med kultureliten. Dagens Arena har en intervju med Magnus Linton som nyss utkommit med boken De hatade. En genomgång av vad den europeiska extremhögern vänder sig emot, muslimerna, romerna och den så kallade eliten. Läs! Läs! Läs!

Som vanligt måste man förstå sammanhanget. Att en person klagar på att det är för många muslimer i Sverige behöver inte betyda något mer i det enskilda fallet annat än att den personen har en högst osympatisk idé om att Sveriges befolkning ska bestå av en viss etnisk/religiös sammansättning. Men när Göran Hägglund talar om hur kultureliten med sina genusanalyser vill bestämma över "verklighetens folk". När SD kampanjar mot renägande samer i Härjedalen. Och när Angela Merkel förklarar multikulturalismen död. Då är det inte svårt att se paralleller till Ungern

Slutligen, guldstjärna till er som förstår den historiska referensen i blogginläggets tyska rubrik.

//Stefan...

...som läster om Claude Lévi-Strauss

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar