måndag 5 november 2012

Collateral damage Social ojämlikhet i en global tidsålder...

...är titeln på den snart 90-årige sociologen Zygmunt Bauman senaste bok och handlar om den ökande sociala ojämlikheten. En essäbok som säkerligen är bra och som ni måste läsa men jag fastnade för en recension i Helsingborg Dagblad av Jenny Maria Nilsson där hon tar fram det finaste i sociologin, att synliggöra ett av dom mönster efter vilket vårt samhälle är ordnat för att sedan sätta in det i ett aktuellt exempel. Följande är saxat från recensionen:

I en av de elva essäerna, Den sociala ojämlikheten i flytande moderna tider, skriver Bauman: ”den främsta strategin i varje maktkamp är att strukturera motpartens förhållande och samtidigt ’avstrukturera’, det vill säga avreglera, sina egna.” Kan det sägas tydligare? I en marknadsanpassad ”gemenskap” kan den med makt ordna frihet åt sig själv men bromsa motståndarens rörlighet genom att förse denne med regler att underordna sig.

Pröva att se aktörerna i Fas 3, arbetslöshetens yttersta krets, genom ett perspektiv av ökad frihet för några, minskad för andra. De i Fas 3 har påreglerats och måste gå med på i många fall meningslöst arbete för endast en symbolisk summa. Företag som erbjuder Fas 3-arbeten har avreglerats. Hederlighet, etik och normer gäller inte när arbetslinjen prioriteras. Företagen, som består av individer, får betalt för andras arbete och förmögenheter har skapats så.

Vissa saker består, dom längst ner i hierarkin måste alltid disciplineras. Ett kanske ännu tydligare exempel på denna maktkamp kommer från det stundande valet i USA där republikanerna kämpar för att utesluta stora grupper från att delta i valet. Per T Olsson har en bra sammanfattning i Sydsvenskan.


Det intressanta här att sociologin på sin höjd kan visa vilka frågor man ska ställa, svaret i sin tur måste bli politiskt som alltid när du ställer en fråga om samhället. Detta var sig diciplinen heter nationalekonomi eller socilogi. Men, nej, det betydet inte att man kan svara hur som helst, däremot behöver man ju inte vara bekymrad för maktstrukturer om man inte känner för det. Spring nu alla iväg till närmaste bibliotek och låna en bok av Zygmunt Bauman, besvikna blir ni inte!

//Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar